Wat is dataverkeer?

Dataverkeer is het verkeer wat je hostingpakket gebruikt als een bezoeker je website bezoekt of bijvoorbeeld een mail naar je e-mailadres stuurt. Uiteraard is het ook zo dat jij data verbruikt door je site aan te passen of door het versturen van e-mail naar iemand anders. Zelfs bijlages van je e-mails die je verstuurt en ontvangt tellen mee, aangezien je die data naar de mailserver stuurt.

dataverkeer

Afhankelijk van de grootte van het hostingpakket heb je een vast aantal gigabyte (GB) aan dataverkeer dat per maand kan worden verbruikt.

dataverkeer website

Je website gebruikt nou eenmaal data wanneer deze online beschikbaar is en een aantal bezoekers krijgt, daar kom je niet onderuit. Toch wil iedereen graag van te voren een beetje weten welke hoeveelheid dataverkeer ze kunnen verwachten (voor de juiste inschatting voor het kiezen van het juiste hostingpakket). Uiteraard kunnen wij je hierbij ook adviseren, maar allereerst even een simpel rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Stel je gaat uit van een website die 1 MB * groot is om te laden. Deze site is 1 MB door het bestand van je website en gebruik van enkele plaatjes, tekst en nog wat javascript code per pagina. Stel je hebt 30 bezoekers die 5 pagina's bekijken, dan verbruik je met je hostingpakket al snel 150 MB (1 MB x 30 bezoekers x 5 pagina's). Wanneer dit dagelijks is en uitgegaan wordt van een maand van 30 dagen zal dit een data opleveren van 4500 MB * (afgerond 4,4 GB). Dit is dan nog alleen maar bezoek van de site en niet de mails en bijlages van mails.

Gemiddeld gebruik dataverkeer meeste websites

De meeste websites redden het prima met het professional hostingpakket met de 10 GB per maand. Mocht je echt een goed bezochte site hebben dan zal je meer data nodig hebben en een groter hostingpakket.

Meer dataverkeer dan beschikbaar gebruiken

Tijdelijk meer dataverkeer gebruiken

Als je onder de limiet van je maandelijkse datalimiet blijft is er niets aan de hand, maar als je de datalimiet overschrijd (wat natuurlijk wel eens kan gebeuren met een promotie van website of product) kan dit soms resulteren in een offline site.

Uiteraard voorkomen wij graag dat je website offline gaat. Een offline site kan schade hebben voor je Google SEO ranking of bezoekers die ineens je site niet meer kunnen bezoeken. Wanneer het dataverbruik van je hostingpakket nog voor het einde van de maand op 85% zit zal jij en onze support afdeling ook een mailtje krijgen als waarschuwing. Op die manier zorgen wij ervoor dat je website niet offline gaat door je extra verbruik van data.

Eenmalig een piek in je website verkeer is niet zo erg, dat vangen we prima op en rekenen we je niets extra voor.

Structureel meer dataverkeer gebruiken

Verwachten of zien wij dat je structureel meer data dan je datalimiet gaat gebruiken? Dan zullen we contact met je opnemen voor het bespreken van een upgrade van je hostingpakket.

Als je al het grootste pakket hebt, dan kan je extra data inkopen of overwegen om naar een VPS-server te gaan met meer mogelijkheden voor je drukbezochte website.

* 1 Gigabyte (GB) staat gelijk aan 1024 MB, 1 Megabyte (MB) staat gelijk aan 1024 KB, 1 Kilobyte (KB) staat gelijk aan 1024 bytes